Názory

Kontrolní hlášení, EET a další regulační "legrácky". Nutnost, nebo past? Co na to hostinští?

Redakce

Kontrolní hlášení, EET a další regulační "legrácky". Nutnost, nebo past? Co na to hostinští?

Co se stane s hospodami a s hospodskými, až ke stávajícím regulacím v novém roce přibudou další? Spekulují politici i veřejnost. A tak jsme se zeptali těch, kterých se to týká především. Jak hospodským ovlivní podnikání 1) elektronická evidence tržeb, 2) zákaz kouření v restauracích, 3) kontrolní hlášení, 4) zákaz herních automatů v hospodách a co si myslí o normách Evropské unie (5)?

Pavel Procházka, restaurace U Houbaře, Praha

  1. EET je nesmysl od samotného začátku. Nevěřím ani tomu, že ten jejich slavný online systém bude fungovat. Neumím si představit, že třeba před fotbalem, kdy potřebujete čepovat jedno pivo za druhým, budu každému vystavovat účtenku, to mě ti lidé umlátí čepicí. Na vesnicích se bude pít v hasičárnách a v garážích a stát z toho nebude mít už ani korunu.
  2. Myslím, že každý se může svobodně rozhodnout, jestli bude chodit do kuřácké, nebo nekuřácké restaurace. Když se nebude kouřit nikde, lidé budou pokuřovat venku před restaurací jako v Anglii. Budou na to koukat děti (jak výchovné), bude všude nepořádek a hluk. Já mám jednu restauraci kuřáckou a jednu napůl kuřáckou/nekuřáckou. Nekouří se jen v době oběda.
  3. Kontrolní hlášení DPH bude pro mě znamenat jen práci navíc a budu muset zaplatit víc za účetní. Nesmyslná buzerace, která je úplně zbytečná.
  4. Automaty v restauracích nemám a přiznám se, že je nemám rád. Chápu však kolegy, kteří automaty mají, protože provoz restaurace je drahý a každá koruna se počítá.
  5. EU normy jsou směšné. Navíc jejich vymáhání zaměstnává spoustu zbytečných lidí z různých inspekcí. Měl jsem například kontrolu z Veterinární správy a dostal jsem pokutu 8 000 za lapače tuku vyrobené z PET lahví na digestoři. Vrcholem všeho bylo, když kontrolorka řekla, že ten tuk máme svést do kanalizace, což je podle hygienických norem zakázáno.

Martin Máca, Restaurace Mitrovski, Brno

  1. Je to zbytečná komplikace. Připadá mi, že stát chce podnikatelům jejich práci co nejvíc znechutit. Po zavedení se nezmění nic podstatného, jen to bude stát daňové poplatníky hodně peněz, obávám se, aby to nebyl další Kapsch. Pokud část restaurací skončí, zatížení bude ještě větší kvůli nezaměstnanosti, ale nejsem odborník, abych tuhle problematiku mohl řešit.
  2. Jednoznačně zákaz kouření je dobrý krok, slušný kuřák si zapálí venku a neslušný kouřit prostě nebude. Naše restaurace je nekuřácká, takže se nás to nijak nedotkne, navíc nám to ušetří vysvětlování, proč jsme nekuřácká restaurace.
  3. Nevím co na to říct. Bude záležet na sazbě DPH, která se uzákoní.
  4. Bohužel spousta podniků z automatů žije a tohle opatření znamená konec. Ptám se, co ty investice do podniku, vybavení a nájmy zaplatí? Na náš podnik to asi nebude mít vliv, možná přibude někdo, kdo se chce najíst a přitom neprohrát.
  5. Hygienické normy, to je trochu zakopaný pes. Vadí mi systém HACCAP, nutnost barevných desek, všelijakých přepážek, neustálé měření teplot a jejich zapisování a v neposlední řadě to uvádění alergenů.

Petr Dvořák, restaurace Zahrada, Olomouc

  1. Myslím, že EET naprosto zbytečná zátěž. Pro mě osobně se nezmění nic, než že mě to bude stát nějaké peníze a přibude mi administrativa. Nenakupujeme nic načerno, takže jakékoliv šizení nepřipadá v úvahu. O EET se budu starat já osobně, aby s tím nikdo z personálu nemusel ztrácet čas.
  2. Plošný zákaz kouření je hloupost, a pokud stát inkasuje spotřební daň z cigaret, měl by si uvědomit, že tímto jde tak trochu sám proti sobě. My tu máme kuřáckou i nekuřáckou část a není s tím žádný problém. Zajímalo by mě, kdo bude kompenzovat stavební úpravy těm hostinským, kteří restaurace před lety upravili. Myslím, že nebude trvat dlouho a vrátí se to do současného stavu.
  3. Zatím žádný. Kontrola asi musí být, ale nesmí se to přehánět.
  4. Toto opatření vítám. Bohužel znám osobně několik lidí, které hraní na automatech přivedlo do fakt velkých potíží a v tomto směru regulaci vítám.
  5. Mnohdy jsou na hlavu postavené. Ty normy asi nedělá nikdo z gastronomie, a v tom to asi bude. Jeden případ za všechny jsou alergeny. To mi přijde jako opravdový nesmysl. Víc mi vadí nadměrná byrokracie, které rozhodně ani po letech podnikání neubývá. A pak také nedůvěra ze strany státu. Že z nás všech pořád někdo dělá zloděje a podvodníky, to mi vážně vadí.

Mike-David Burghard, bar Venue, Praha

  1. Upřímně si nemyslím, že to pro naše podnikání bude změna a že by to nějak ovlivnilo chod naší restaurace. Také používáme elektronický systém, který jen není napojený na Finanční správu. Ale rozumím tomu, že se to většině podnikatelů nelíbí.
  2. Jsme převážně nekuřácký podnik a nemáme s tím problém. Pocházím ze Švýcarska, kde se v restauracích nekouří, a nikdy jsem nezaznamenal negativní vliv na podnikání. Nejproblematičtější na tom z mého pohledu je, že více lidí bude postávat a kouřit venku, tudíž budou ulice hlučnější.
  3. Až doteď jsem nevěděl, že se něco takového chystá :)
  4. S tímto nařízením absolutně souhlasím. Hrací automaty ke gastronomii nepatří.
  5. Jsem v oboru relativně nový, takže si myslím, že ty nejabsurdnější normy mi ještě zůstaly utajeny. Mnohem větší problém jsem měl s českou byrokracií v začátcích mého podnikání.

Diskuze