Názory

Číšníci z dýšek financují organizovaný zločin, myslí si poslankyně za ANO Lorencová

Kateřina Kotalová

Číšníci z dýšek financují organizovaný zločin, myslí si poslankyně za ANO Lorencová

Poslankyně za ANO Jana Lorencová (75) si zřejmě až moc oblíbila film Vrchní, prchni! Navrch k tomu přikreslila zkušenosti z vrcholné politiky, vzpomínku na svůj někdejší pořad v ČT Klekánice a gangsterka, jakou vylíčila při pátečním jednání o EET, je rázem na světě! Paní poslankyně ve své obhajobě elektronické evidence tržeb vyjádřila přesvědčení, že čeští číšnici svým spropitným financují organizovaný zločin. Bůhví, co v těch koblihách, které její šéf ráno před jednáním rozdával k snídani, bylo…

Vtipná kaše nejspíš nikoliv. Paní Lorencová to totiž podle všeho myslela smrtelně vážně. Tady je celá její výpověď:

Pane předsedající, paní a pánové, já si jenom dovolím ve stručnosti shrnout, na co vlastně ty peníze z té šedé ekonomiky jdou. Na to, co tady proplouvá a všichni o tom víme. Proplouvá to zcela bez evidence. A to právě hrozí teď, že ty peníze zaevidovány budou, všichni budou vědět, odkud ty peníze pocházejí. Chci jenom shrnout, že to nejsou jenom restaurace. Ony se nabízejí, protože tam většina z nás chodí, většina z nás ví, že v restauraci těžko najdete číšníka, který nedostává velkou část svého příjmu cash. K čemu ty peníze slouží? Především k financování organizovaného zločinu. To si musíme přece uvědomit. A už toto považuji za naprosto zásadní věc, která by nás všechny měla přimět k tomu, abychom zvedli ruku pro to, aby se elektronická evidence tržeb zavedla. Já vás o to prosím.

Něco o tom asi musí vědět, sama se jako servírka živila: „Komunistický režim ji perzekuoval a ona místo psaní roznášela pivo v ostravských hospodách.“ (zdroj: www.janalorencova.cz) To ale bylo před revolucí, a protože paní poslankyně zjevně zaspala dobu, chtěli bychom jí vzkázat, že dneska už se kopírování samizdatové literatury za organizovaný zločin nepovažuje.

Pokud by paní poslankyni za hnutí ANO a někdejší investigativní reportérku zajímalo, do čeho investují současní číšníci a servírky své spropitné a kolik na něm mají, udělali jsme pro ni malý průzkum:

Anna (26), Praha: „My si dýška rozdělujeme po směně mezi všemi na place. O víkendech je to lepší, to si každý přilepšíme za večer i o tisícovku, přes týden tak do pěti set. Není to málo, ale můj základní plat je šestnáct tisíc, takže to beru jako hezký přivýdělek k platu. Nevím, za co je utrácím, za všechno možné, za jídlo, za oblečení, za kosmetiku.“

Patrik (23), Klatovy: „Holky jsou na tom s dýškem líp, já mám tak dvě, tři stovky za den. Myslím, že nejčastěji padnou na cigarety.“

Tomáš (46), Brno: „Naše restaurace patří v Brně mezi ty vyhledávanější, desetiprocentní spropitné se tady víceméně dodržuje. Máme to nastavené tak, že polovina zůstává v podniku ale na naše potřeby, děvčata musí dobře vypadat, a tak se za ně pořizuje kosmetika a boty. Druhou polovinu si necháváme. A ta obvykle končí v rodinném nákupu.“

Veronika (32), Most: „Dýška jsou super, když je dobrý měsíc, dělají i půlku mého platu. Utrácím nejvíc asi za jídlo a věci pro malou.“

A teď je řada na vás, paní Lorencová, ukažte nám číšníka, který dokáže v průměru patnácti tisíci za měsíc vytrhnout organizovaný zločin. :) A my vám na oplátku ukážeme jiné, kteří mají nebo měli k organizovanému zločinu rozhodně blíž. Třeba už v úterý v našem novém tištěném magazínu.

Diskuze