Podnikání

EET. Ještě větší průšvih, než jsme doufali Co odhalí evidence tržeb v druhém plánu? O čem se nemluví….?

Kateřina Kotalová

Co odhalí evidence tržeb v druhém plánu? O čem se nemluví….?

Zatímco s pořízením technologií a softwaru se podle odborníků vyplatí počkat do poslední chvíle, s interními přípravami na elektronickou evidenci tržeb není radno otálet. Ono totiž po EET budou všichni v gastronomii křišťálově čistí, že ani křišťál křišťálověji čistší nebude. Jenomže začne-li se to v tuzemských restauracích v listopadu z čista jasna blyštět, velmi snadno na nenadálý třpyt padne stín pochybnosti finančního úřadu…

Ačkoliv podnikatelé v gastronomii lamentují nad nutností pořídit nový drahý stroj s tiskárnou, měsíčně cálovat za internet, software, aktualizace a opravy, ve skutečnosti je čekají mnohem větší ztráty. O těch se ale nemluví, ony totiž nejsou úplně košer. Na to, co všechno dokáže EET odhalit a jaké bude mít pro restauratéry dopady ve druhém plánu, se podíval Václav Soukup z marketingové společnosti On One Wave.

EET NENÍ RADNO PODCENIT

Podle jeho prognóz do roka výrazně vzroste počet plátců DPH. „Většina provozů hravě překoná měsíční průměrnou tržbu 83 333 Kč, což za rok udělá 1 000 000,- Kč. Denní průměrnou tržbu za více jak 2 750,- udělá skoro každý. Nyní se právě ukáže, že krácení tržeb není v řádu jednotek procent, ale desítek až stovky,“ domnívá se Soukup a radí podnikatelům, jak předejít tomu, aby na sebe po listopadu, kdy se zavedení EET očekává, zbytečně neupozornili: „Pozor na to, že pokud neplatíte DPH a najednou za pár měsíců EET vykážete tržby jako za několik posledních let, bude to víc než nápadné! Ukážete tím na sebe. Stejně jako pokud teď platíte DPH v řádu tisíců a skokově začnete platit desetitisíce (pokud vám na to zůstane), bude to opět víc než nápadné a… jo, nebudete jediní, bude se to týkat 80 – 90 % lidí v tomto odvětví podnikajících, ale uznejte, čísla neokecáte.“ Pokud takoví podnikatelé nevezmou na vědomí EET už dnes, čekají je nemalé problémy s finančním úřadem. Vyměřit daň zpětně, pro něj není, jak známo, žádný problém.

EET UVIDÍ JEŠTĚ DÁL…

Elektronická evidence tržeb ukáže mnohem víc, než za kolik jste prodali. Na Ministerstvu financí už nyní netrpělivě očekávají zajímavé zpětné porovnání tržeb. „Pokud nyní vykazujete měsíční tržby v průměru například 60 000 Kč, abyste nespadli mezi plátce DPH, pak najednou díky EET to bude 180 000 Kč. Určitě vám ale třikrát a vícekrát nevzrostou paralelně i náklady na elektřinu, vodu, plyn a mzdy. A hlavně najednou nezačne chodit do restaurací pětkrát více lidí. Složitě se to pak bude vysvětlovat. Zamyslete se nad tím už dnes,“ říká Soukup s tím, že není dobré nechat přípravy na EET na poslední chvíli, protože za týden nebo dva to nevyřešíte. „Už nyní je čas sednout a začít počítat, přemýšlet a říct si, co dál a jak se k tomu všemu postavit,“ dodává.

…A JEŠTĚ HLOUBĚJI

Ještě větší „legraci“ podle lidí z branže přinesou skladové karty. Po zavedení EET už se z nich totiž nic neztratí. „Nedělám si iluze, málokdo vede skladové karty, a to bude docela slušný průšvih! Věřte, že po tom finanční úřad půjde. Sice neuvidí on-line, kolik Coca Coly jste který den prodali, ale bude to v pokladně a na účtenkách, což má návaznost na karty zásob. Když za období namarkujete deset tisíc burgerů dle vlastní receptury, bude to znamenat, že jste spotřebovali minimálně dva tisíce kilogramů masa, tedy ho musíte nakoupit, jinak vás udělají na tom, že šidíte zákazníky a smlsne si na vás nejen ČOI, ale i Veterinární správa, kterou bude hrozně zajímat, kde se to maso na ty prodané burgery vzalo. A pozor i na další suroviny. Pokud housky na burgery pečete, musí ladit i nákup mouky, soli, mléka, kvasnic, a to i v časové posloupnosti. Nelze přece vařit v pondělí ze středečního nákupu,“ vypočítává Soukup. Lze očekávat, že právě karty zásob mohou být nejrychlejší cestou k dodanění. „Věřte, že na vás na tom hodně může shořet i zpětně. Proto si dejte toto vše dohromady jako první, ať vám na startu EET vše ve skladu sedí,“ radí Václav Soukup.

Nebude na odvody?

Nenadálé vyšší tržby a skladové karty ještě ale nejsou nic proti tomu, jak EET zamává se mzdami zaměstnanců, respektive s odvody za ně. Že kuchař ve skutečnosti nebere devět tisíc, ale trojnásobek, je veřejné tajemství. Jenomže teď se EET postará o to, aby mzdové doplatky nebyly jaksi bokem, evidované totiž bude všechno. "Když si budete chtít utržené peníze z firmy vytáhnout na doplatky mezd, budete je muset prostě ve finále zdanit. Vygenerování doplatků ale bude složité a následně, co je navíc, bude potřeba z firmy legálně dostat. Tržby do deníku tržeb už nebudete psát dle nálady a hvězd, to za vás obstará EET s brutální přesností," varuje Soukup. "DPH není ten problém, teprve tohle většinu položí. Problémy budou mít nejenom běžní hospodští, ale i majitelé luxusních restaurací. Na vysoké odvody hospodští mít nebudou, resp. nemají a ten trh to neunese. Bude to průšvih," vyjádřil se Živnostenským listům majitel renomované restaurace v Praze.

Diskuze